Sörfőzdénk

Ahogyan kezdődött...

Alapítsunk sörfőzdét, és főzzünk igazán jó sört! – az egyszerű (vagy inkább annak tűnő) ötlet valamikor 2015-ben pattant ki Ábrahám Csaba fejéből. Persze az ihlet ehhez kevés, először is egy megfelelő épületre volt szükség, amit 2016 októberében sikerült megtalálni. A beruházásnak hamar híre ment, a gyulaiak lelkesedése konkrétan kitapinthatóvá vált, amint megtudták, milyen üzem is épül a Sarkadi úton. Ők is érezték, amit mi: a komoly turisztikai tradíciókkal bíró fürdővárosnak egyszerűen szüksége van egy jó sörfőzdére és kiváló helyi sörökre. A cég 2017-es megalapítása után néhány hónapnak kellett eltelnie a próbafőzések beindításáig, az üzemi termelés 2018 elején kezdődött el, 2018. március 14-én pedig megnyitotta kapuit a Beer Corner Pub and Restaurant. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, a sikert azonban nem lehet csak a lokálpatriotizmusra alapozni, nélkülözhetetlen hozzá a tradicionális sörfőzéssel előállított kraft sör iránti elhivatottság is.


Technológiánk

Sörfőzdénkben tradicionális sörfőzési technológiákat alkalmazunk, a legkorszerűbb berendezéseket használjuk, és megfelelünk a legszigorúbb higiéniai követelményeknek. A gyártott sörtípusoknak megfelelően különböző főzési és erjesztési technikákat alkalmazunk. A cefrézés és a szűrés folyamata kombinált tartályban történik anélkül, hogy cefrét át kellene szivattyúzni egy másik tartályba. A kombinált komlóforraló-whirlpool kád használata tovább csökkenti a főzőházi edények számát, ami a sörfőzés folyamata során időmegtakarítást eredményez. Mivel söreinket pasztőrözés nélkül készítjük, a gyártás folyamán kizárólag magas minőségű, polírozott, rozsdamentes anyagokat használunk.

A folyamatosan kiváló minőséget rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal igazoljuk, melyben partnerünk a Eurofins Food Analytica Kft., mely hazánk egyik legnagyobb élelmiszervizsgáló laboratóriuma.

A kereslettel lépést tartva kezdeti 14.000 liter erjesztőtéri kapacitásunkat már működésünk első éve után 26.000 literre bővítettük. Folyamatosan törekszünk az anyag- és energiaforgalmak optimalizálásában rejlő lehetőségek legjobb kihasználására. Főzőházi technológiánkban kulcsfontosságú a hővisszanyerés, illetve a hulladékhő-hasznosítás alkalmazása. A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerünk az üzem villamosenergia-igényének jelentős részét fedezi.


Felhasznált alapanyagaink

Mottónk, hogy kiváló sört csak kiváló alapanyagokból, a higiéniai előírások pontos betartásával, teljes szívvel és maximális hozzáértéssel szabad készíteni.

A kivételes minőségű és természetesen lágy víz a sörgyártás egyik alappillére. Szerencsések vagyunk, a Gyulát kiszolgáló vezetékes víz tökéletesen megfelel ennek a követelménynek. E lágy víz késztetett minket a cseh stílusú klasszikus lager sörünk megtervezésére is.

Žatec a komlótermelés fellegvára, innen származik legfőbb alapanyagunk – a híres žateci komló a sörfőzőmester álma, nem kell neki cégér.

Az árpamaláta nem csupán a sör lelke, de önmagában is művészet. A termőföldről indulva, az áztatótartályokon, a csíráztató edényeken, a szárító- és pörkölőüzemen át alakulnak ki az egyedülálló textúrák, színek és a karakterisztika.


Küldetésünk

A sokáig egyeduralkodó nagy sörgyárak mellett az utóbbi években számos kézműves és kraft sörfőzde jelent meg a magyar sörpiacon. Szeretnénk ehhez a kissé még szegregált műfajhoz összetéveszthetetlenül egyedi, de közérthető sörök révén közelebb hozni a sörkedvelőket, erősíteni a szebb napokat is látott hazai sörkultúrát.

Sörfőző mesterünk filozófiája szerint: "Úgy véljük, hogy az egyszerűség és kifinomultság áll a legjobban ennek az italnak. Keményen és kritikusan dolgozunk annak érdekében, hogy ez utóbbi kettő csúcsminőséggel társuljon."

A rendkívül pozitív fogyasztói visszajelzések mellett a szakma elismerését is magunkénak tudhatjuk, melyet nemzetközi sörminősítő versenyeken szerzett érmeink is tanúsítanak. Rövid fennállásunk ellenére a 2019 áprilisában megrendezett XIII. KSE Nemzetközi Sörversenyen söreink az abszolút élbolyban végezve, három ezüst és egy bronz minősítést szereztek. Czech Pale Lager sörünk kategóriája legmagasabb pontszámát begyűjtve, a legjobb lagerként zárta a versenyt.